Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bilgisayar

SWAP Alanı Nedir?

5/5 - (2 votes)

SWAP Alanı Nedir?

Özellikle sunucularda ve düşük donanımlı linux sistemlerde kullanılmasıyla anılan SWAP alanı hakkındaki yazımıza hoş geldiniz. Bu yazımızda size SWAP alanı hakkında her şeyi anlatacağız.

Peki SWAP Alanı Nedir? SWAP alanı; bir bilgisayarın gerçek belleğinin yetmediği yerlerde sabit diskinizin bir bölümünün RAM gibi çalışmasını sağlayan alandır. Bazen bir bellek dosyası (SWAP dosyası) da denilebilmektedir.

HDD veya SSD teknolojileri her ne kadar swap için kullanılsada RAM kadar hızlı olamadıkları için standart işlem performansı veremeyebilirler. Özellikle HDD’ler mekanik aksamlara sahip olduğu için swap olarak kullanıldıkları sırada fazla ısı ve ses yayabilirler. Windows bilgisayarlarda; Sistem Özellikleri>Gelişmiş>Performans>Gelişmiş>Sanal Bellek kısmından size uygun olan SWAP alanını seçebilirsiniz.

Eğer bunun otomatik olmasını istiyorsanız; “Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet” seçeneğine tıklayabilirsiniz.

RAM kapasitenize göre önerilen SWAP alan boyutları tabloda görüldüğü şekildedir:

0 MB ile 256 MB arasında RAMRAM boyutunun 3 katı
256 MB ile 512 MB arasında RAMRAM boyutunun 2 katı
512 MB ile 2GB arasında RAMRAM boyutunun 1,5 katı
2 GB ile 16 GB arasında RAMRAM boyutu kadar
16 GB ve daha fazla RAM16 GB
Kaynak: linux.com/news/all-about-linux-swap-space/

Microsoft işletim sistemi varsayılan SWAP dosya adları ve konumları:

Windows NT, 2000, XP, Vista, 7 ve daha üstüPAGEFILE.SYSC:\
Windows 95, 98, and MEWIN386.SWPC:\
Windows 3.x386PART.PARC:\WINDOWS
SWAP Alanı Nedir?

SWAP alanı kullanarak RAM’in yetersiz geldiği yerlerde bilgisayar kullanımına bir şekilde devam edebilirsiniz. Projeniz üzerinde çalışırken bilgisayarın aniden donmasını, veya online bir FPS oyununda mavi ekran almanızı büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.

SWAP Alanı Nedir?
SWAP Alanı Nedir

SWAP kullanımı sonuçta SSD veya HDD’ye veri yazma işlemidir, bu da onların ömrünü etkileyecektir. 1000 TB yazma ömrü biçilen bir diskinize günde bir kaç MB veya GB yazma yapılması diskinizi yakmayacaktır.


1 Comment

1 Comment

  1. Deep Bucak

    4 Mayıs 2020 at 20:22

    Başarılı ve açıklayıcı olmuş hocam, elinize sağlık.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsiniz

Açık Kaynak

Covid-19 pandemisinin hayatımıza işlediği bu zamanlarda uzaktan çalışma daha kalıcı hale geldi. Şirketler genel seçeneklerden daha düşük maliyetli, daha fazla gizlilik ve güvenlik sunan...

Donanım

Bugün sizlere sahip olduğunuz herhangi bir HDD, SSD veya USB’nin içeriğini nasıl ‘tamamen’ bozabileceğinizi, yani wipe işlemi yapabileceğiniz anlatacağız. Yazımız bittiğinde wipe etmek hakkında...

Flask

Flask Nasıl Kurulur? Bu yazımda Python Framework’u olan Flask ile çok basit bir uygulama yapmayı ve bunu İnternet’e, yani kanlı canlı bir sunucuya en...

Python

Python geliştirme ortamı denince akla ilk olarak PyCharm gelir. Bu derste sizlerle PyCharm’ı tanıtacak ve PyCharm kurulumunu göstereceğiz. Ders serimizde kullanacak olduğumuz yazılım geliştirme...