Connect with us

Hi, what are you looking for?

Donanım

CPU Ve Core Nedir?

CPU Ve Core Nedir? CPU, İngilizcesi Central Processing Unit olarak geçen ve Türkçesi Merkezi İşlem Birimi olan donanım birimi, yani işlemcidir.

5/5 - (4 votes)
cpu-ve-core-nedir
CPU Ve Core Nedir?

Bir çok Türk sunucu ve hosting firmasının Reseller ve diğer hosting paketlerini incelediğimizde %200 CPU, %400 CPU gibi ibareler görmekteyiz. Hadi gelin bu ifadeleri açıklığa kavuşturalım.

CPU Ve Core Nedir?

Örneğin bir firma; sattığı 10 hesaplı bir reseller hosting paketi için hesap başına %400 (yani 4) CPU verdiğini söylüyorsa ya tam olarak CPU ve Core terimlerinin farkını bilmiyor, ya da bilinçli şekilde kelime cambazlığı yapıyor.

CPU Ve Core Farkları Nelerdir?

CPU (ing: Central Processing Unit), Türkçesinin Merkezi İşlem Birimi anlamına geldiği, koca koca bilgisayar kasalarımızdan tutun da avucumuz boyutundaki akıllı cep telefonlarının içinde yer alan ve kare şeklindeki donanım birimi, yani bilgisayarlarımızın beynidir.

Core, yani Çekirdek ise bu işlemcinin içindeki eş zamanlı işlem yapan fiziksel birimlerin adıdır. 4 çekirdek, 8 çekirdek, 32 çekirdek diye gider. (2’nin katları ile gitmesi zorunlu değil).

Sanal Çekirdek Nedir?

Bu donanımsal parça olan çekirdekler de sanal olarak ayrıca 2 çekirdeğe bölünür. Yani 8 fiziksel çekirdekli bir işlemcinin 16 sanal çekirdeği bulunur.

İşlemci tedariki dolara endeksli bir Türk yer sağlayıcı firmasın da bundan ötürü size site başı 4 işlemci tahsis etmesi pek mümkün değildir. Şöyle ki; size 32 çekirdekli, E tipi eski model bir Xeon işlemcinin 4×10 adet sanal çekirdeğinden 4 adet sanal çekirdek tahsis edebilir.

Ve belirtmemiz gerekir ki bu sadece gerektiği yerlerde ve kısıtlı bir süre tanınan bir hak olacaktır. Sürekli %100 şekilde 4 çekirdek kullanımından sonra limitlendirme ve hesabı kapatmaya gitmeleri kuvvetle muhtemeldir.

Peki bu isimlendirme hatasının, firmaların art niyetinden de öte başka bir nedeni de olabilir mi? Evet olabilir; CloudLinux.

CloudLinux Nedir?

CloudLinux bir çok sunucu firmasının kullandığı bir işletim sistemidir.

Donanımları yönetme, yetkilendirme, web protokollerini uygulama ve yönetme, hesap tanımlama gibi yüzlerce farklı işlemi yapmamızı sağlayan bu işletim sistemi; işlemcideki çekirdek sayısının da kendi sistemi içerisinde CPU olarak belirtmekte. Bu kafaları karıştıran bir diğer unsurdur. Yazılıma göre her çekirdek 1 CPU olarak geçer. Ve firmalar farkında olmadan veya bilinçli bir şekilde pazarlama esnasında %100, %200, %400 gibi terimleri kullanabilir.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsiniz

Açık Kaynak

Covid-19 pandemisinin hayatımıza işlediği bu zamanlarda uzaktan çalışma daha kalıcı hale geldi. Şirketler genel seçeneklerden daha düşük maliyetli, daha fazla gizlilik ve güvenlik sunan...

Donanım

Bugün sizlere sahip olduğunuz herhangi bir HDD, SSD veya USB’nin içeriğini nasıl ‘tamamen’ bozabileceğinizi, yani wipe işlemi yapabileceğiniz anlatacağız. Yazımız bittiğinde wipe etmek hakkında...

Flask

Flask Nasıl Kurulur? Bu yazımda Python Framework’u olan Flask ile çok basit bir uygulama yapmayı ve bunu İnternet’e, yani kanlı canlı bir sunucuya en...

Bilgisayar

SWAP Alanı Nedir? Özellikle sunucularda ve düşük donanımlı linux sistemlerde kullanılmasıyla anılan SWAP alanı hakkındaki yazımıza hoş geldiniz. Bu yazımızda size SWAP alanı hakkında...