Connect with us

Hi, what are you looking for?

Donanım

Disk Wipe Nedir? Nasıl Yapılır? [5 Dakika]

Oyla post

Bugün sizlere sahip olduğunuz herhangi bir HDD, SSD veya USB’nin içeriğini nasıl ‘tamamen’ bozabileceğinizi, yani wipe işlemi yapabileceğiniz anlatacağız.

Yazımız bittiğinde wipe etmek hakkında her şeyi öğrenmiş olacaksınız.

Öncelikle yazının en sonunda ki bilgilendirme kısmını okuyarak yazıya devam etmenizi öneririm. Okuduysanız ve sizin için uygunsa devam edelim.

Disk Wipe Nedir?

Malumunuz kişisel verilerin güvenliği son yıllardır çok gündemde ve kullanıcıların tedirgin olduğu bir nokta.
Bu noktada dijital verilerin güvenliği de çok önemli bir konu haline geliyor.
Sahip olduğunuz bir USB bellek veya taşınabilir diskinizde mutlaka önemli verileriniz vardır, başka kişilerin görmesinden çekindiğiniz verilerden bahsediyorum.

‘E tabii ki’ dediğinizi duyar gibiyim. İşte bu verilerinizin olduğu depolama birimini satmanız veya elinizden çıkarmanız gerekebilir.
İlk adım olarak verileri seçip sağ tık ile sil yapar ve sonrasında diski biçimlendirip güvenli bir şekilde o verileri sildiğinizi düşünebilirsiniz, ama maalesef dijital dünyada bu işler böyle yürümüyor. Çünkü 01’lerden oluşan dijital veriler asla silinmez. Evet çok kesin konuşuyorum, asla. Sildiğinizi düşündüğünüz şey verilerin kendisi değil; onların diskteki adresi, konumu, dizinidir.

Örnek vermek gerekirse; USB belleğiniz bir kitap, içinde ki veriler kitabın içeriği, onların adresi/konumu/dizini ise kitabın içindekiler kısmıdır. Sizin ilk etapta sildiğinizi düşündüğünüz şey kitabın sadece indeks kısmıdır.

Belirli kurtarma programları ile bu verileri kurtarabilirsiniz.
Gelişen bilgisayar teknolojisi, parçalanmış bir HDD’den bile veri kurtarabilmeye müsaittir. Tabi ki bunun da bir çıkar yolu vardır.
Depolama biriminizi çekiçle parçalayıp, üzerine asit döküp sobada yakarsanız verilerinizi asla kurtaramazlar.
Fakat size anlatacağım işlemler sayesinde diske sadece dijital işlemler uygulayacak ve verilerin bu şekilde kullanılmaz olmasını sağlayacağız.
USB, HDD veya SSD’de ki verileri veya tamamen depolama birimini wipe etmek (yok etmek, parçalamak, bozmak, kullanışsız hale getirmek.) için bazı programlar vardır.
(tanıtacağım bütün programlar ücretsizdir.)

Eraser

disk-wipe-nedir-eraser
Disk Wipe Nedir?

Size tanıtacağım ilk program ‘Eraser‘ adlı program sayesinde verilerinize bazı wipe etmek işlemleri uygulayacak ve diske fiziksel hasar vermeden verilerini bozabileceksiniz.

Programın kendine has yöntemleri var ve bu yöntemlerin temel olarak yapabildiği şeyler;

  1. Gutmann (35 geçiş)
  2. US DoD 5520.22-M (8-306./E, C & E) (7 geçiş)
  3. PCMP TSSIT OPS-II (7 geçiş)
  4. Schneier 7 pass (7 geçiş)
  5. German VSITR (7 geçiş)
  6. US DoD 5520.22-M (8-306./E) (3 geçiş)
  7. British HMG IS5 (Enhanced) (3 geçiş)
  8. US Air Force 5020 (3 geçiş)
  9. US Army AR380-19 (3 geçiş)
  10. Russian GOST P50739-95 (2 geçiş)
  11. British HMG IS5 (Baseline) (1 geçiş)
  12. Psedorandom Data (1 geçiş)
  13. First/last 16KB Erasure

…olarak sıralanabilir.

13. harici her yöntem belirtilen sayı kadar verilerin üzerinden geçer. Her dosyanın 0 ve 1’lerini değiştirerek verinin okunmaz olmasını sağlar. 13. yöntem ise, dosyanın başında ki ve sonunda ki 16KB’lık bir kısmının üzerine rastegele veri yazarak veri bütünlüğünü bozar.
Eraser programı ayrıca zamanlanmış görevler ile çöp kutunuzu, boş disk alanını, diski, disk bölümünü, klasörleri ve dosyaları wipe etmenizi sağlar.

İkinci program ise Roadkil’in Flash Disk Wipe programıdır.
İsimden anlaşılacağı üzere USB diske wipe etmek işlemi uygular.
Kullanması çok basit olan program üzerinden işlemin uygulanacağı sürücüyü seçip, rastgele veya boş veri ile (sadece 0) üzerine kaç kere yazılacağını belirterek işlemi başlatıyoruz.

Üçüncü ve dördüncü programlar HDD ve SSD’ler için HDD‘ler için DBAN’ı, SSD‘ler için Secure Eraser‘ı kullanacağız.

DBAN’ı CD/DVD ortamına yazın ve sistemi BIOS üzerinden CD/DVD ROM üzerinden boot ederek devam edin.

(JBOD modu devreye alarak) Diski seçerek, M tuşu ile metodunuzu belirleyin (Örneğin; DoD Short 3-passes), ardından F10 ile işlemi başlatın. SSD silinmesi için kullanılan algoritma yapısı manyetik hard disk yapısından farklıdır. Çünkü veriler sıralı bir sektör yapısı ile tutulmamaktadır. Yazılımı indirin, CD veya Flash sürücüsüne yükleyin. Terminal’den hdderase komutu ile programı çağırarak, manyetik, SSD veya Hibrit diskleri wipe edin…

Evet, disk wipe nedir sorusunu cevapladık.
Satacağınız, iade edeceğiniz veya servise yollayacağınız herhangi bir depolama biriminizdeki değerli verileriniz bu yollar ile en güvenli şekilde wipe edebilirsiniz.
Kesinlikle biçimlendirmeden iyidir.


BİLGİLENDİRME METNİ

“Disk Wipe Nedir” yazısında okuyacak ve büyük ihtimalle yapacak olduğunuz hiç bir işlemden sorumlu değilim. Doğabilecek herhangi yazılımsal veya fiziksel bir sorundan sorumlu değilim. Yapacak olduğunuz şeyler tamamen sizin rıza ve kararınız. Ben sadece bilgimi ve deneyimimi aktarıyorum.


Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsiniz

Açık Kaynak

Covid-19 pandemisinin hayatımıza işlediği bu zamanlarda uzaktan çalışma daha kalıcı hale geldi. Şirketler genel seçeneklerden daha düşük maliyetli, daha fazla gizlilik ve güvenlik sunan...

Flask

Flask Nasıl Kurulur? Bu yazımda Python Framework’u olan Flask ile çok basit bir uygulama yapmayı ve bunu İnternet’e, yani kanlı canlı bir sunucuya en...

Bilgisayar

SWAP Alanı Nedir? Özellikle sunucularda ve düşük donanımlı linux sistemlerde kullanılmasıyla anılan SWAP alanı hakkındaki yazımıza hoş geldiniz. Bu yazımızda size SWAP alanı hakkında...

Python

Python geliştirme ortamı denince akla ilk olarak PyCharm gelir. Bu derste sizlerle PyCharm’ı tanıtacak ve PyCharm kurulumunu göstereceğiz. Ders serimizde kullanacak olduğumuz yazılım geliştirme...